RAVIOLI Z KURCZAKIEM W PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
🥟 Ravioli i sos mascarpone:
250 g gotowego ravioli z ricottą, gorgonzolą i orzechami włoskimi
1 mała szalotka
1 łyżka masła
100 g mascarpone
2 łyżki mleka lub śmietanki
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki tartego parmezanu
szczypiorek do posypania
🍗 Kurczak:
1 polędwiczka z kurczaka (lub 1 mała pierś)
1–2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis poniżej)
sól i pieprz
oliwa do smażenia
🥦 Bimi:
1 pęczek bimi (broccolini)
oliwa z oliwek
sok z ¼ cytryny
sól i pieprz
🥗 Sałatka z fenkułu i pomarańczy:
1 mały fenkuł
1 pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
listki kolendry
sól i pieprz
🌿 Domowe pesto z czosnku niedźwiedziego:
50 g liści czosnku niedźwiedziego (umytego i osuszonego)
40 g orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
30 g parmezanu (drobno startego)
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki miodu
ok. 80 ml oliwy z oliwek extra virgin
sól i świeżo mielony pieprz
👉 Wszystkie składniki zblenduj razem na pesto, dolewając oliwę stopniowo do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku. Przechowuj w słoiku w lodówce do tygodnia.
Przygotowanie:
1. Sos mascarpone i ravioli:
Szalotkę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.
Dodaj mascarpone i mleko/śmietankę, wymieszaj do uzyskania sosu.
Dopraw solą i pieprzem.
Ravioli ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu.
Delikatnie wymieszaj i posyp parmezanem i szczypiorkiem.
2. Kurczak:
Kurczaka dopraw solą i pieprzem, obtocz w 1–2 łyżkach pesto.
Smaż na rozgrzanej patelni po 2–3 minuty z każdej strony.
Po lekkim przestygnięciu pokrój na plastry i podaj obok ravioli.
3. Bimi:
Bimi podsmaż krótko na oliwie (lub blanszuj przez 2–3 minuty).
Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
4. Sałatka z fenkułu i pomarańczy:
Fenkuł pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie).
Pomarańczę obierz i wytnij filety.
Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, orzechami włoskimi i kolendrą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż porcję ravioli z sosem mascarpone. Obok dodaj kurczaka w pesto i podsmażone bimi. Podawaj z sałatką z fenkułu i pomarańczy w osobnej miseczce. Całość możesz skropić oliwą i posypać dodatkowym parmezanem.
0 komentarze