RAVIOLI Z KURCZAKIEM W PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO


Porcja: 2 osoby

Czas przygotowania: ok. 40 minut


 Składniki:

🥟 Ravioli i sos mascarpone:

  • 250 g gotowego ravioli z ricottą, gorgonzolą i orzechami włoskimi

  • 1 mała szalotka

  • 1 łyżka masła

  • 100 g mascarpone

  • 2 łyżki mleka lub śmietanki

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • szczypiorek do posypania

🍗 Kurczak:

  • 1 polędwiczka z kurczaka (lub 1 mała pierś)

  • 1–2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis poniżej)

  • sól i pieprz

  • oliwa do smażenia

🥦 Bimi:

  • 1 pęczek bimi (broccolini)

  • oliwa z oliwek

  • sok z ¼ cytryny

  • sól i pieprz

🥗 Sałatka z fenkułu i pomarańczy:

  • 1 mały fenkuł

  • 1 pomarańcza

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

  • listki kolendry

  • sól i pieprz


🌿 Domowe pesto z czosnku niedźwiedziego:

  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego (umytego i osuszonego)

  • 40 g orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)

  • 30 g parmezanu (drobno startego)

  • sok z ½ cytryny

  • ½ łyżeczki miodu

  • ok. 80 ml oliwy z oliwek extra virgin

  • sól i świeżo mielony pieprz

👉 Wszystkie składniki zblenduj razem na pesto, dolewając oliwę stopniowo do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku. Przechowuj w słoiku w lodówce do tygodnia.


 Przygotowanie:

1. Sos mascarpone i ravioli:

  • Szalotkę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.

  • Dodaj mascarpone i mleko/śmietankę, wymieszaj do uzyskania sosu.

  • Dopraw solą i pieprzem.

  • Ravioli ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu.

  • Delikatnie wymieszaj i posyp parmezanem i szczypiorkiem.

2. Kurczak:

  • Kurczaka dopraw solą i pieprzem, obtocz w 1–2 łyżkach pesto.

  • Smaż na rozgrzanej patelni po 2–3 minuty z każdej strony.

  • Po lekkim przestygnięciu pokrój na plastry i podaj obok ravioli.

3. Bimi:

  • Bimi podsmaż krótko na oliwie (lub blanszuj przez 2–3 minuty).

  • Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

4. Sałatka z fenkułu i pomarańczy:

  • Fenkuł pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie).

  • Pomarańczę obierz i wytnij filety.

  • Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, orzechami włoskimi i kolendrą.

  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż porcję ravioli z sosem mascarpone. Obok dodaj kurczaka w pesto i podsmażone bimi. Podawaj z sałatką z fenkułu i pomarańczy w osobnej miseczce. Całość możesz skropić oliwą i posypać dodatkowym parmezanem.








Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM