NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI


Składniki (na ok. 8 naleśników):

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 100 ml wody gazowanej

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżka roztopionego masła lub oleju

  • szczypta soli

  • opcjonalnie: ½ łyżeczki cukru waniliowego

Krem serowy:

  • 200 g twarogu sernikowego lub mielonego twarogu

  • 100 g jogurtu greckiego

  • 1 łyżka miodu lub cukru pudru (lub więcej, do smaku)

  • ziarenka z ½ laski wanilii lub ½ łyżeczki pasty waniliowej

Dodatki:

  • garść świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki

  • 2–3 łyżki wiórków kokosowych

  • masło klarowane lub olej do smażenia


 Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jajka, mleko, wodę, roztopione masło, mąkę i sól. Odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło.

  2. Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim, by pozostały miękkie.

  3. W misce połącz twaróg, jogurt grecki, miód i wanilię. Wymieszaj na gładki, puszysty krem (możesz użyć miksera lub po prostu widelca).

  4. Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe przez 2–3 minuty, aż będą lekko złote i aromatyczne. Uważaj, żeby ich nie przypalić.

  5. Na każdy naleśnik nałóż porcję kremu serowego, kilka plasterków truskawek i posyp uprażonym kokosem. Możesz złożyć naleśniki na pół lub w ćwiartki.








Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM