NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki (na ok. 8 naleśników):
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
250 ml mleka
100 ml wody gazowanej
150 g mąki pszennej
1 łyżka roztopionego masła lub oleju
szczypta soli
opcjonalnie: ½ łyżeczki cukru waniliowego
Krem serowy:
200 g twarogu sernikowego lub mielonego twarogu
100 g jogurtu greckiego
1 łyżka miodu lub cukru pudru (lub więcej, do smaku)
ziarenka z ½ laski wanilii lub ½ łyżeczki pasty waniliowej
Dodatki:
garść świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki
2–3 łyżki wiórków kokosowych
masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka, mleko, wodę, roztopione masło, mąkę i sól. Odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło.
Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim, by pozostały miękkie.
W misce połącz twaróg, jogurt grecki, miód i wanilię. Wymieszaj na gładki, puszysty krem (możesz użyć miksera lub po prostu widelca).
Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe przez 2–3 minuty, aż będą lekko złote i aromatyczne. Uważaj, żeby ich nie przypalić.
Na każdy naleśnik nałóż porcję kremu serowego, kilka plasterków truskawek i posyp uprażonym kokosem. Możesz złożyć naleśniki na pół lub w ćwiartki.
0 komentarze