KANAPKI NA 5 SPOSOBÓW
Kanapka z hummusem, awokado, jajkiem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki (na 1 porcję):
1 kromka dobrego chleba na zakwasie
2 łyżki hummusu (klasyczny lub z dodatkami)
½ dojrzałego awokado, pokrojonego w plasterki
1 jajko (ugotowane na półmiękko)
1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego
kilka listków świeżej kolendry
szczypta mieszanki sezamu (biały, czarny, złoty)
opcjonalnie: plasterek cytryny do skropienia
Przygotowanie:
Jajko gotuję na półmiękko – wkładam do wrzątku i gotuję ok. 7 minut, następnie studzę i obieram.
Na kromce chleba rozsmarowuję hummus.
Układam awokado w wachlarz, a na nim jajko pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Dodaję pesto z czosnku niedźwiedziego, delikatnie rozprowadzając je między składnikami.
Posypuję sezamem i dekoruję kolendrą.
Skrapiam odrobiną soku z cytryny tuż przed podaniem, jeśli lubisz lekko kwaśny akcent.
Kanapka z omletem, boczkiem, majonezem i szczypiorkiem
Składniki (na 1 porcję):
1 kromka chleba na zakwasie (lub ulubionego pieczywa)
1 łyżka majonezu (klasycznego lub domowego)
2 jajka
2 plastry boczku
sól i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek
opcjonalnie: odrobina pesto z natki, koperku lub czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Smażę boczek.
Plastry boczku układam na suchej patelni i smażę na średnim ogniu, aż staną się chrupiące. Odsączam na papierze i kruszę na drobne kawałki.Robię omlet.
Jajka roztrzepuję z odrobiną soli i pieprzu. Wylewam na patelnię z odrobiną masła i smażę na małym ogniu, aż się zetnie, po czym delikatnie składam w rulon lub pół.Smaruję chleb.
Kromkę pieczywa smaruję majonezem i układam na niej omlet.Dodaję boczek.
Posypuję omlet pokruszonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.(Opcjonalnie) skrapiam pesto dla dodatkowego aromatu.
Kanapka z wędzonym twarożkiem, czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewką i rzeżuchą
Składniki (na 1 porcję):
1 kromka chrupiącego chleba (najlepiej na zakwasie)
2–3 łyżki wędzonego twarożku (można użyć naturalnego i dodać odrobinę wędzonej soli lub papryki)
1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego (świeżego lub pesto)
2–3 rzodkiewki, cienko pokrojone w plasterki
garść świeżej rzeżuchy
kilka kropel oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twarożek mieszam z czosnkiem niedźwiedzim, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest bardzo gęsty – dodaję łyżeczkę śmietanki lub oliwy.
Na kromce chleba rozsmarowuję twarożek.
Układam plasterki rzodkiewki w lekkiej zakładce.
Na wierzchu układam rzeżuchę i ewentualnie skrapiam delikatnie oliwą z oliwek.
Kanapka z pomidorem, stracciatellą, pesto z czosnku niedźwiedziego i bazylią
🍅 Kremowa, soczysta i pachnąca latem. Idealna na lekki lunch, brunch lub pyszną kolację z kieliszkiem wina.
Składniki (na 1 porcję):
1 kromka pieczywa na zakwasie (najlepiej lekko opieczona)
1 duży pomidor malinowy, pokrojony w grube plastry
2–3 łyżki stracciatelli (lub burraty)
1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego
świeża bazylia
oliwa z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Chleb opiekam lub podgrzewam.
Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a wnętrze przyjemnie miękkie.Na ciepłym chlebie układam plastry pomidora.
Delikatnie solę, żeby wydobyć jego smak.Dodaję stracciatellę.
Rozkładam ją łyżką – nie musi być równo, im bardziej rustykalnie, tym lepiej.Na wierzch pesto z czosnku niedźwiedziego.
Możesz dodać je punktowo lub lekko rozsmarować.Dekoruję świeżą bazylią i skrapiam oliwą.
Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Kanapka z twarożkiem, wędzoną makrelą, ogórkiem, kolendrą i koperkiem
🐟 Zielona, chrupiąca i pełna umami – idealna na wiosenne śniadanie albo lekki lunch.
Składniki (na 1 porcję):
1 kromka chleba (najlepiej na zakwasie lub żytniego)
2 łyżki twarożku (może być naturalny lub lekko ziołowy)
2–3 łyżki wędzonej makreli (oczyszczonej z ości, rozdrobnionej)
¼ ogórka świeżego, pokrojonego w cienkie wstążki (np. obieraczką)
kilka listków świeżej kolendry
kilka gałązek koperku
świeżo mielony pieprz
ćwiartka limonki lub cytryny do podania
opcjonalnie: odrobina pesto z czosnku niedźwiedziego lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Chleb delikatnie opiekam, żeby był lekko chrupiący.
Smaruję kromkę twarożkiem.
Jeśli masz ochotę – możesz go wcześniej wymieszać z odrobiną koperku.Układam na wierzchu rozdrobnioną makrelę.
Dodaję ogórka – cienkie plasterki zwijam w lekkie fale, co doda kanapce objętości i chrupkości.
Posypuję kolendrą, koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Na koniec skrapiam sokiem z limonki i ewentualnie dodaję odrobinę pesto lub oliwy.
0 komentarze