KANAPKI NA 5 SPOSOBÓW



Kanapka z hummusem, awokado, jajkiem i pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 kromka dobrego chleba na zakwasie

  • 2 łyżki hummusu (klasyczny lub z dodatkami)

  • ½ dojrzałego awokado, pokrojonego w plasterki

  • 1 jajko (ugotowane na półmiękko)

  • 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego

  • kilka listków świeżej kolendry

  • szczypta mieszanki sezamu (biały, czarny, złoty)

  • opcjonalnie: plasterek cytryny do skropienia


Przygotowanie:

  1. Jajko gotuję na półmiękko – wkładam do wrzątku i gotuję ok. 7 minut, następnie studzę i obieram.

  2. Na kromce chleba rozsmarowuję hummus.

  3. Układam awokado w wachlarz, a na nim jajko pokrojone na połówki lub ćwiartki.

  4. Dodaję pesto z czosnku niedźwiedziego, delikatnie rozprowadzając je między składnikami.

  5. Posypuję sezamem i dekoruję kolendrą.

  6. Skrapiam odrobiną soku z cytryny tuż przed podaniem, jeśli lubisz lekko kwaśny akcent.




Kanapka z omletem, boczkiem, majonezem i szczypiorkiem

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 kromka chleba na zakwasie (lub ulubionego pieczywa)

  • 1 łyżka majonezu (klasycznego lub domowego)

  • 2 jajka

  • 2 plastry boczku

  • sól i pieprz do smaku

  • posiekany szczypiorek

  • opcjonalnie: odrobina pesto z natki, koperku lub czosnku niedźwiedziego


Przygotowanie:

  1. Smażę boczek.
    Plastry boczku układam na suchej patelni i smażę na średnim ogniu, aż staną się chrupiące. Odsączam na papierze i kruszę na drobne kawałki.

  2. Robię omlet.
    Jajka roztrzepuję z odrobiną soli i pieprzu. Wylewam na patelnię z odrobiną masła i smażę na małym ogniu, aż się zetnie, po czym delikatnie składam w rulon lub pół.

  3. Smaruję chleb.
    Kromkę pieczywa smaruję majonezem i układam na niej omlet.

  4. Dodaję boczek.
    Posypuję omlet pokruszonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

  5. (Opcjonalnie) skrapiam pesto dla dodatkowego aromatu.




Kanapka z wędzonym twarożkiem, czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewką i rzeżuchą

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 kromka chrupiącego chleba (najlepiej na zakwasie)

  • 2–3 łyżki wędzonego twarożku (można użyć naturalnego i dodać odrobinę wędzonej soli lub papryki)

  • 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego (świeżego lub pesto)

  • 2–3 rzodkiewki, cienko pokrojone w plasterki

  • garść świeżej rzeżuchy

  • kilka kropel oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Twarożek mieszam z czosnkiem niedźwiedzim, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest bardzo gęsty – dodaję łyżeczkę śmietanki lub oliwy.

  2. Na kromce chleba rozsmarowuję twarożek.

  3. Układam plasterki rzodkiewki w lekkiej zakładce.

  4. Na wierzchu układam rzeżuchę i ewentualnie skrapiam delikatnie oliwą z oliwek.





Kanapka z pomidorem, stracciatellą, pesto z czosnku niedźwiedziego i bazylią

🍅 Kremowa, soczysta i pachnąca latem. Idealna na lekki lunch, brunch lub pyszną kolację z kieliszkiem wina.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 kromka pieczywa na zakwasie (najlepiej lekko opieczona)

  • 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w grube plastry

  • 2–3 łyżki stracciatelli (lub burraty)

  • 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego

  • świeża bazylia

  • oliwa z oliwek extra virgin

  • sól morska i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

  1. Chleb opiekam lub podgrzewam.
    Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a wnętrze przyjemnie miękkie.

  2. Na ciepłym chlebie układam plastry pomidora.
    Delikatnie solę, żeby wydobyć jego smak.

  3. Dodaję stracciatellę.
    Rozkładam ją łyżką – nie musi być równo, im bardziej rustykalnie, tym lepiej.

  4. Na wierzch pesto z czosnku niedźwiedziego.
    Możesz dodać je punktowo lub lekko rozsmarować.

  5. Dekoruję świeżą bazylią i skrapiam oliwą.
    Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.




Kanapka z twarożkiem, wędzoną makrelą, ogórkiem, kolendrą i koperkiem

🐟 Zielona, chrupiąca i pełna umami – idealna na wiosenne śniadanie albo lekki lunch.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 kromka chleba (najlepiej na zakwasie lub żytniego)

  • 2 łyżki twarożku (może być naturalny lub lekko ziołowy)

  • 2–3 łyżki wędzonej makreli (oczyszczonej z ości, rozdrobnionej)

  • ¼ ogórka świeżego, pokrojonego w cienkie wstążki (np. obieraczką)

  • kilka listków świeżej kolendry

  • kilka gałązek koperku

  • świeżo mielony pieprz

  • ćwiartka limonki lub cytryny do podania

  • opcjonalnie: odrobina pesto z czosnku niedźwiedziego lub oliwa z oliwek


Przygotowanie:

  1. Chleb delikatnie opiekam, żeby był lekko chrupiący.

  2. Smaruję kromkę twarożkiem.
    Jeśli masz ochotę – możesz go wcześniej wymieszać z odrobiną koperku.

  3. Układam na wierzchu rozdrobnioną makrelę.

  4. Dodaję ogórka – cienkie plasterki zwijam w lekkie fale, co doda kanapce objętości i chrupkości.

  5. Posypuję kolendrą, koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

  6. Na koniec skrapiam sokiem z limonki i ewentualnie dodaję odrobinę pesto lub oliwy.







Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM