PASTA MAKRELOWO-TWAROGOWA
Składniki:
1 wędzona makrela (około 200 g), obrana i oczyszczona z ości
100 g wędzonego twarogu
1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla delikatniejszej konsystencji)
1 mała szalotka, drobno posiekana
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego
6-8 listków świeżej szałwii
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Obieram makrelę, usuwając skórę i ości, a następnie rozdrobnioną rybę przekładam do miski.
Rozkruszam wędzony twaróg i dodaję go do makreli.
Drobno siekam szalotkę i koperek, a potem dodaję je do miski. Jeśli chcę, żeby pasta była bardziej kremowa, dodaję 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Mieszam wszystkie składniki, aż uzyskam gładką pastę, a następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzewam oliwę na patelni i smażę listki szałwii przez około 30-60 sekund, aż staną się chrupiące. Odsączam na ręczniku papierowym.
Podaję pastę na kanapkach lub tostach, a na wierzchu układam chrupiące listki szałwii jako dekorację.
Smacznego!!!
0 komentarze