PASTA MAKRELOWO-TWAROGOWA


Czas przygotowania: 15-20 minut
Porcje: 2-3


Składniki:


1 wędzona makrela (około 200 g), obrana i oczyszczona z ości

100 g wędzonego twarogu

1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla delikatniejszej konsystencji)

1 mała szalotka, drobno posiekana

Sól i pieprz do smaku

2 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego

6-8 listków świeżej szałwii

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia


Przygotowanie:


Obieram makrelę, usuwając skórę i ości, a następnie rozdrobnioną rybę przekładam do miski.

Rozkruszam wędzony twaróg i dodaję go do makreli.

Drobno siekam szalotkę i koperek, a potem dodaję je do miski. Jeśli chcę, żeby pasta była bardziej kremowa, dodaję 1 łyżkę jogurtu naturalnego.

Mieszam wszystkie składniki, aż uzyskam gładką pastę, a następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Rozgrzewam oliwę na patelni i smażę listki szałwii przez około 30-60 sekund, aż staną się chrupiące. Odsączam na ręczniku papierowym.

Podaję pastę na kanapkach lub tostach, a na wierzchu układam chrupiące listki szałwii jako dekorację.







Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM