SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI, KARCZOCHAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Rodzaj dania: rybne, glutenowe
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
200 g makaronu
2 łyżki oliwy
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżka kaparów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
8 zielonych oliwek
3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
4 karczochy z zalewy
160 g tuńczyka z puszki
1 gałązka świeżego oregano
Prygotowanie:
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaje pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i papryczkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażę przez 4 minuty. Dokładam kapary, koncentrat i smażę kolejne 2 minuty.
Podlewam dwoma chochelkami wody z gotowania makaronu.
Dokładam oliwki przekrojone na pół, suszone pomidory, karczochy przekrojone na ćwiartki .
Całość gotuję przez 3 minuty i dodaje ugotowany makaron (nie przelewam zimną wodą, dodaję gorący).
Makaron serwuje posypany listkami oregano.
Smacznego!!!
1 komentarze
A co z tuńczykiem? Prosto z puszki?
OdpowiedzUsuń