KANIA Z SOSEM TATARSKIM
olej do smażenia
2 średniej wielkości kanie
Sól i pieprz
6 łyżki mąki pszennej
2 jajka
6 łyżki bułki tartej
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
sos tatarski:
1 szalotka
2 ogórki korniszony
2 ogórki kiszone
3 grzyby marynowane
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztarda ziarnista
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
Szalotkę, ogórka korniszonego i kiszonego, grzyby marynowane siekam w drobną koskę.
Łączę w misce razem z majonezem, jogurtem greckim, musztardą ziarnistą i koperkiem. Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni roztapiam masło i łączę razem z olejem. Kanie oprószam solą i pieprzem. Panieruję w mącę, rozkłóconym jajku i bułce tartej zmieszanej z orzechami laskowymi.
Smażę na oleju razem z masłem na złoty kolor z obu stron. Kanie wykładam na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kanie serwuje razem z sosem.
Dodatkowo serwuje ze świeżą sałatą i puree ziemniaczanym.
0 komentarze