PIEROGI Z DZIKIEM

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2 godziny

Rodzaj dania: bez nabiału


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki 

1 ⅔ gorącej wody

2 szczypty soli

1 łyżka oleju


Składniki na farsz:

300 g ugotowanego mięsa z dzika

3 łyżki oleju 

2 cebule

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka pieprzu ziołowego

sól, pieprz


Dodatkowo:

4 łyżki oleju roślinnego

2 cebule 

1 szczypta soli

2 łyżki cukru brązowego

3 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka koperku


Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieszczam w misce i wyrabiam najpierw łyżką a następnie dłońmi aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładam do woreczka i odstawiam na 20 minut. 


Ugotowane mięso mielę na średnich oczkach. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Solimy i smażymy na złoty kolor przez 10 minut. Cebulę łączymy razem z mięsem i natką pietruszki. Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. 

Ciasto dzielę na 3 części i rozwałkowuję na cienki okrąg. Szklanką lub ringiem wykrawam małe placki. Każdy mały placek nadziewam 1 łyżeczką farszu, sklejam boki. 

Pierogi gotuję w osolonej wodzie na 3 partie, po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze 2 minuty. 

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w piórka, solę i smażę na złoty kolor. Zalewam octem jabłkowym, zasypuję cukrem i redukuję płyny. 

Pierogi podaję z karmelizowaną cebulką i sporą ilością świeżego szczypiorku i koperku.




Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM