PIEROGI Z DZIKIEM
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Rodzaj dania: bez nabiału
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 ⅔ gorącej wody
2 szczypty soli
1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
300 g ugotowanego mięsa z dzika
3 łyżki oleju
2 cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól, pieprz
Dodatkowo:
4 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
1 szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka koperku
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczam w misce i wyrabiam najpierw łyżką a następnie dłońmi aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładam do woreczka i odstawiam na 20 minut.
Ugotowane mięso mielę na średnich oczkach. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Solimy i smażymy na złoty kolor przez 10 minut. Cebulę łączymy razem z mięsem i natką pietruszki. Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
Ciasto dzielę na 3 części i rozwałkowuję na cienki okrąg. Szklanką lub ringiem wykrawam małe placki. Każdy mały placek nadziewam 1 łyżeczką farszu, sklejam boki.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie na 3 partie, po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze 2 minuty.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w piórka, solę i smażę na złoty kolor. Zalewam octem jabłkowym, zasypuję cukrem i redukuję płyny.
Pierogi podaję z karmelizowaną cebulką i sporą ilością świeżego szczypiorku i koperku.
0 komentarze