BIGOS ZE SŁODKIEJ KAPUSTY
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania:
Składniki:
3 łyżki oleju
2 cebule
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
4 gałązki selera
3 liści pora
2 liście laurowe
3 kiełbasy myśliwskiej
200 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub z dzika
1 główka kapusty
3 pomidory
3 łyżki sosu sojowego
3 jabłka
4 ziarna jałowca (utarte w moździerzu)
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego kopru
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, dokładam cebulę pokrojoną w kostkę i smażę przez 4 minuty. Marchewkę, pietruszkę ścieram na tarce, dodaję posiekane gałązki selera i pora oraz liście laurowe i smażę 5 minut.
Kapustę szatkuję i dokładam do garnka. Solę i podlewam wodą, gotuję przez 7 minut. Na patelni podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę, dokładam do kapusty razem z poszarpanym mięsem. Po chwili dokładam pomidory pokrojone w kostkę, całość mieszam. Jabłka ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch bigosu, przykrywam i odstawiam na 4 minuty do uprażenia. Doprawiam jałowcem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 5 minut i podaję posypane koperkiem.
0 komentarze