SAŁATKA WARZYWNA
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 3 litry
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki:
6 ziemniaków
8 jajek
2 marchewki
1/4 korzenia selera
2 małe pietruszki ( użyłam pasternak)
8 małych ogórków kiszonych
1 por
2 jabłka
1 pęczek szczypioru
3 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Ziemniaki myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut, odlewam wodę, studzę i obieram skórkę. Jajka gotuję przez 8 minut, studzę i obieram. Marchewkę, seler i pietruszkę gotuję w wodze lub obieram, kroję w plastry i gotuję na parze przez 30 minut.
Ziemniaki, jajka, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w drobną kostkę. Jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, ogórki również kroję w kostkę. Por kroję drobno w półplasterki. Szczypior drobno siekam. Składniki sałatki zasypuję solą i pieprzem. Doprawiam majonezem i musztardą. Wszystkie składniki mieszam dokładnie do połączenia składników.
Sałatkę przekładam do słoików litrowych i przechowuje w lodówce.
Smacznego!!!
0 komentarze