GRZANKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM I SZPARAGAMI
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 łyżka masła
1 kromka ulubionego pieczywa
3 łyżki twarogu wędzonego
2 łyżki jogurtu greckiego
skórka z cytryny
2 jajka
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy
5 szparagów
1/4 cebuli
2 rzodkiewki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sólo i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni grillowej obsmażam kromkę ulubionego pieczywa posmarowanego masłem. Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i smażę przez minutę. Szparagom obcinam zdrewniałe końcówki i przecinam na 3 części. Dokładam do cebuli i smażę przez 4 minuty. Doprawiam solą i pieprzem.
Twarożek łączę z jogurtem greckim, doprawiam solą, pieprzem i skórką z cytryny.
W małym rondelku gotuję wodę, na koniec dodaję ocet i wbijam po bokach 2 jaja. Gotuję 3 minuty i delikatnie wyciągam łyżką cedzakową.
Na opieczone pieczywo smaruję twarożek, wykładam jajka, obsypuję szparagami z cebulą, rzodkiewką pokrojoną w plasterki i szczypiorkiem.
Smacznego!!!
0 komentarze