PIZZA Z PAPRYKĄ
Składniki na ciasto wychodzą dwie pizze:
220 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru cukru
400 g mąki 00
dwie szczypty soli
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy
400 g pomidorów z puszki
3 liście bazylii
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Karmelizowana papryka:
2 łyżki oliwy
1/2 cebuli pokrojonej w piórka
1 cebula pokrojona w paski
sól i pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego/balsamicznego
Dodatkowo:
1 papryczka chilli
5 plastrów ostrego salami
1 garść mozzarelli
1 garść tartego parmezanu
listki świeżego tymianku
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże razem z cukrem. Powoli dodaję mąkę razem z sol i oliwą, wyrabiam w mikserze z hakiem a następnie przekładam na blat i wyrabiam. Formuję 2 kule i zostawiam osobno w miskach pod przykryciem. Pozostawiam na 45 minut.
W rondelku rozgrzewam oliwę, wylewam pomidory z puszki, dokładam czosnek przeciśnięty przez praskę i liście bazylii. Gotuję przez 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, oprószam solą. Dokładam paprykę pokrojoną w paski i smażę. Paprykę smażę przez 7 minut, następnie zalewam miodem i octem.
Z ciasta dłońmi formuję okrągły placek.Wykładam na niską blachę wyłożoną papierem. Rozsmarowuję sos pomidorowy pozostawiając czyste brzegi, obsypuję serami. Na brzegi wykładam paprykę, plastry salami, oprószam papryczką chilli pokrojoną w plasterki i listkami tymianku. Całość skrapiam oliwą. Piekę w piekarniku w temperaturze 300 stopni przez 4 minuty.
0 komentarze