GRZANKA Z AWOKADO, POMIDORAMI W BALSAMICO I JAJKIEM PRZEIÓRCZYM
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 kromka ulubionego pieczywa
1/2 awokado
sok z połówki cytryny
1 mały mięsisty pomidor
1/2 szalotki
2 jajka przepiórcze lub 1 kurze
listki tymianku
oliwa
płatki chilli
olej do smażenia jajek
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczam mało i obsmażam pieczywo z obu stron. W miseczce rozgniatam widelcem awokado, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewam odrobine oliwy i wrzucam szalotkę pokrojoną w piórka, smażę 3 minuty i dokładam ćwiartki pomidora. Oblewam odrobiną octu balsamicznego i redukuję płyn. Pomidory wykładam na talerzyk obok.
Na tej samej patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wbijam jajka i smażę do momentu ścięcia białek.
Na grzankę rozsmarowuję awokado, wykładam pomidory razem z cebulą, jajka, całość oprószam listkami tymianku, solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze