DZIKIE GOŁĄBKI Z SOSEM GRZYBOWYM
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki na gołąbki:
1 średnia główka kapusty
2 łyżki oleju
2 cebule
1/3 pora
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
400 g ryżu paraboiled
400 g mięsa mielonego z dzika
(użyłam karkówkę)
2 łyżki majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól i pieprz
2 łyżki sosu teryaki
Skłądniki na sos sos:
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g mrożonych podgrzybków
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki mascarpone
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowuję wodę, wykrawam z kapusty głąb i przekładam do gotującej się wody. Jak pierwsze liście zaczynają odchodzić, wyciągam i ściągam, tak robie z całą główką.
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu, studzę i mieszam razem z mięsem. Na patelni rozgrzewam olej, dokładam cebulę pokrojoną w kostkę i warzywa starte na tarce, całość mieszam i smażę przez 7 minut. Mieszam razem z ryżem i mięsem. Doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. 2 lub 3 łyżki masy wkładam do środka liścia, zwijam w rulon i boki wciskam w środek.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładam pozostałe liście kapusty. Na liście wykładam gołąbki, przykrywam liśćmi kapusty, podlewam szklanką wody i piekę w 180 stopniach przez godzinę lub dłużej (do miękkości kapusty) - piekę pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam posiekaną cebulę, smażę 3 minuty i dokładam grzyby (wcześniej rozmrożone). Smażę przez 10 minut, dokładam czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewam śmietanką i mieszam razem z mascarpone. Doprawiam solą i pieprzem.
Upieczone gołąbki polewam sosem grzybowym i posypuje świeżym szczypiorkiem albo koperkiem.
Smacznego!!!
0 komentarze