PUREE ZIEMNIACZANE Z SOSEM GRZYBOWYM
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
2 łyżki masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku
200 g grzybów (maślaki, podgrzybki)
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
7 ziemniaków
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
50 g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
kilka gałązek świeżego koperku
Dodatkowo:
ulubione pikle
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, płuczę, zalewam wodą z mlekiem i gotuję do miękkości. Ziemniaki odcedzam, przeciskam przez praskę, dodaję masło, śmietankę, gałkę i sól. Mieszam do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam szalotkę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki i smażę przez 3 minuty. Dodaję grzyby pokrojone na ćwiartki / połówki i smażę 6 minut. Zalewam śmietanką i doprawiam solą i pieprzem. Gotuję całość przez 4 minuty.
Puree ziemniaczane serwuje z sosem grzybowym. Ziemniaki oprószam koperkiem a sos natką pietruszki.
Smacznego!!!
0 komentarze