HUMMUS Z BOTWINKĄ
Rodzaj potrawy: wegetariańska,
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
200 g ciecierzycy w puszce
200 g białej fasoli w puszce
1 łyżka kuminu
2 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty tahini
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
1 szczypta kuminu
Dodatkowo:
oliwa
1 płaska łyżeczka zataru
1 szczypta sumaku
koperek, tymianek
ulubione pieczywo
Przygotowanie:
Ciecierzycę i fasolę odsączamy i przekładamy do blendera kielichowego razem z kuminem, oliwą, sokiem z cytryny, tahini. Miksujemy bardzo długo na gładką i aksamitną masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną botwinkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy przez 10 minut. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy.
Na talerze wykładamy hummus i robimy na środku wgłębienie. W środek wykładamy botwinkę. Oprószamy zatarem i sumakiem. Skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i koperkiem. Podajemy z pieczywem.
0 komentarze