PARMIGIANA DI MELANZANE



Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

2 średnie bakłażany

3 łyżki oliwy

200 ml passaty pomidorowej

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1/2 papryczki chilli

olej roślinny do smażenia

200 g tartego parmezanu

świeża bazylia, rukola, tymianek

sól i pieprz

oliwa

świeży tymianek

 

Przygotowanie:

Bakłażany kroję na półcentymetrowe plastry, oprószam solą i pieprzem i obsmażam na oleju z obu stron po 2 minuty z każdej. Wykładam na ręcznik papierowy.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Smażę przez 3 minuty, dodaję pulpę pomidorową i smażę przez 10 minut. 

Dno naczynia żaroodpornego smaruję sosem pomidorowym, wykładam plastry bakłażanów, polewam sosem i posypuję parmezanem. Powtarzam czynność. Zakańczam mocno posypując serem i świeżymi listkami bazylii. Zapiekam przez 15-20 minut w 180 stopniach (termoobieg).

Wykładam naczynie na deskę i daje odpocząć przez 5 minut. Wykładam na talerze.

Wierzch posypuje rukolą skropioną oliwą. 








Smacznego!!!


 

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM