PARMIGIANA DI MELANZANE
2 średnie bakłażany
3 łyżki oliwy
200 ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
olej roślinny do smażenia
200 g tartego parmezanu
świeża bazylia, rukola, tymianek
sól i pieprz
oliwa
świeży tymianek
Przygotowanie:
Bakłażany kroję na półcentymetrowe plastry, oprószam solą i pieprzem i obsmażam na oleju z obu stron po 2 minuty z każdej. Wykładam na ręcznik papierowy.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Smażę przez 3 minuty, dodaję pulpę pomidorową i smażę przez 10 minut.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję sosem pomidorowym, wykładam plastry bakłażanów, polewam sosem i posypuję parmezanem. Powtarzam czynność. Zakańczam mocno posypując serem i świeżymi listkami bazylii. Zapiekam przez 15-20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Wykładam naczynie na deskę i daje odpocząć przez 5 minut. Wykładam na talerze.
Wierzch posypuje rukolą skropioną oliwą.
0 komentarze