PIZZA Z NDUJĄ I PISTACJAMI
Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą, mięsneCzas przygotowania: 1 godz 30 minutIlość porcji: 2 pizzeSkładniki na ciasto:1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)7g drożdży instant1 łyżka oliwydwie szczypty soli dwie szczypty cukruszklanka ciepłej wodyDodatki:1 kulka mozzarelli3 łyżki nduji4 plastry czerwonej cebuli8 plastrów papryczki chilli1 garść pistacjioliwa do skropieniakilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i rozrywam ser mozzarella. Układam porozrywaną nduję, plastry cebuli i papryczki. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut. Kroję na osiem części i skrapiam oliwą, posypuję natką i pokruszonymi pistacjami. To samo wykonuję z drugą pizzą.
Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i rozrywam ser mozzarella. Układam porozrywaną nduję, plastry cebuli i papryczki.
Smacznego!!!
0 komentarze