JAJECZNICA Z NDUJĄ
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Rodzaj dania: mięsne
Składniki:
2 kromki ulubionego pieczywa
2 łyżki nduji
5 jajek
1 łyżka zimnego masła
1 awokado
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
2 łyżki uprażonego słonecznika
2 łyżki posiekanego szczypiorku
liście kolendry i bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie:
Od zimnej patelni zaczynam obsmażanie nduji przez 3 minuty. Do miski wbijam jajka, rozkłócam widelcem, doprawiam solą i pieprzem ( nie dużo, bo nduja ma masę smaku).
Przelewam jajka na patelnię i smażę na średnim ogniu. Jak są już ścięte to dodaje zimne masło i mieszam energicznie.
Pieczywo opiekam na patelni albo w opiekaczu.
W tym czasie wydrążam awokado i pozbawiam pestki. Rozgniatam widelcem, doprawiam solą, pieprzem, miodem i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszam.
Na pieczywo wykładam jajecznicę, następnie po łyżce pasty z awokado.
Całość posypuję słonecznikiem, szczypiorkiem, dekoruje liśćmi bazylii i kolendry.
Smacznego!!!
0 komentarze