DESER PIERNIKOWY
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
10 pierników typu katarzynki
4 łyżki likieru baileys
4 łyżki mleka
4 łyżki mascarpone
½ szklanki śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy
50 g czekolady gorzkiej
¼ szklanki śmietanki 36%
2 garści borówek
Przygotowanie:
Pierniki, likier i mleko miksujemy w blenderze kielichowym do uzyskania mokrego piasku.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na zwięzłą masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy razem ze śmietanką.
Na talerzyki wykładamy piasek piernikowy, kładziemy łyżkę masy śmietankowej, posypujemy borówkami i polewamy czekoladą. Wierzch posypujemy startą skórką z pomarańczy. Deser serwujemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!!!
0 komentarze