STEK Z TUŃCZYKA Z FIGAMI
Rodzaj dania: rybne
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
1 gruby stek z tuńczyka (min 2 cm grubości)
1 łyżka oliwy
sól
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
4 figi
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Stek z tuńczyka smaruję oliwą, oprószam solą i pieprzem. Rozgrzewam patelnię grillową i smażę stek z tuńczyka po 2 minuty z obu stron. Wykładam na deskę.
Wlewam dwie łyżki oliwy, dodaję pokrojony w plasterki czosnek, smażę przed 2 minuty. Figi kroję w ćwiartki, dokładam do czosnku i smażę przez minutę. Zalewam octem balsamicznym i miodem. Duszę kolejną minutę.
Stek kroję w plastry, wykładam na paterę i obsypuję figami, posiekaną natką pietruszki i skrapiam cytryną. Serwuję z ulubionym pieczywem i lekką sałatką.
Smacznego!!!
0 komentarze