KOTLET DROBIOWY, BRUKSELKA I PUREE ZIEMNIACZNE
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Kotlety:
2 łyżki masła klarowanego
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka jogurtu greckiego
szczypta chilli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 jajko
mąka do obtoczenia kotletów
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Puree ziemniaczane:
6 ziemiaków
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 duża łyżka zimnego masła
sól
Brukselka:
1 łyżka oliwy
1 szalotka
15 brukselek
1 garść suszonej żurawiny
kilka orzechów laskowych
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroje wzdłuż i delikatnie rozbijam. Oprószam solą, pieprzem, chilli i ziołami prowansalskimi. W miseczce przygotowuje marynatę. Jogurt mieszam z sosem sojowym, miodem, cytryną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kotlety dokładnie obtaczam w marynacie i odstawiam do zamarynowania na czas gotowania ziemniaków i przygotowania brukselki.
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Zalewam wodą i mlekiem i gotuję do miękkości (25-30 minut). Odcedzam, wrzucam zimne masło, solę i dokładnie ugniatam na aksamitną masę.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w piórka szalotkę. Smażę przez minutę i dodaję pokrojone na połówki brukselki. Dokładam orzechy i żurawinę, trochę podlewam wodą i duszę przez 6 minut. Dolewam ocet i redukuję, doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam masło. Kotlety obtaczam w mącę, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Na talerz wykładam aksamitne puree, kotleta i brukselkę. Oprószam świeżymi ziołami.
Smacznego!!!
0 komentarze