SPAGHETTI BOLOGNESE II
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 marchewki
1 pietruszka
400 g pomidorów pelati
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
parmezan do obsypania makaronu
liście bazylii
listki tymianku
sól i pieprz
200 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek, smażę 3 minuty. Dokładam mięso mielone, pietruszkę i marchewkę startą na tarce (obsmażam przez 7 minut). Zalewam pomidorami, bulionem, octem, miodem, dokładam przecier pomidorowy i gotuję przez 30 minut. W tym czasie gotuję makaron według wskazówek na opakowaniu. Sos doprawiam solą i pieprzem.
Makaron mieszam razem z sosem i mieszam jeszcze przez chwilę na patelni.
Wykładam na talerze, obsypuje startym parmezanem, świeżymi liśćmi bazylii i tymianku.
Smacznego!!!
0 komentarze