PIZZA Z GRUSZKĄ
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut wyrastania + 5 minut pieczenia
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody
Składniki na sos do pizzy:
1 łyżka oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
Dodatkowo:
1 gruszka
4 plastry szynki parmeńskiej
3 plastry czerwonej cebuli
3 plastry mozzarelli
3 plastry sera koziego
garść ulubionych ziół
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy, w szklance wodę wraz z oliwą. Dodajemy wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiamy ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno szalotkę i czosnek.
Podsmażamy 3 minuty. Wlewamy pokrojone pomidory z puszki.
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Gotujemy 15 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągamy okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy ser mozzarella, kozi ser, plastry gruszki, plastry cebuli pieczemy w piekarniku w 300°C przez 5 minut. Pizze wykładamy na talerz i obkładamy szynką parmeńską i ulubionymi ziołami.
0 komentarze