OMLET Z GRZYBAMI




Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
8 małych rydzy

1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej białej cebuli
3 kapelusze małych podgrzybków
3 jajka

Dodatkowo:

świeże listki oregano
świeże listki tymianku
1łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
oliwa do skropienia omleta

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam olej z masłem i wrzucam pokrojony drobno czosnek, smażę przez minutę. 
Dodaję oczyszczone rydze i smażę przez 5 minut co chwile mieszając. 
Na koniec doprawiam solą i pieprzem, mieszam i wykładam na talerzyk. 
Na tej samej patelni rozgrzewam masło i wrzucam cebulę oraz podgrzybki pokrojone na cienkie plasterki. Smażę przez 4 minuty. Jajka wybijam do miseczki, doprawiam solą i pieprzem i roztrzepuje widelcem, żeby utworzyć jednolitą masę. 
Masę wylewam na podgrzybki. Delikatnie zbieram masę do środka, następnie pozostawiam do ścięcia. Omlet zwijam w rulon i serwuję na talerzu. Posypuje rydzami, szczypiorkiem, świeżymi listkami tymianku i oregano oraz skrapiam oliwą. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM