OMLET Z GRZYBAMI
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
8 małych rydzy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej białej cebuli
3 kapelusze małych podgrzybków
3 jajka
Dodatkowo:
świeże listki oregano
świeże listki tymianku
1łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
oliwa do skropienia omleta
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej z masłem i wrzucam pokrojony drobno czosnek, smażę przez minutę.
Dodaję oczyszczone rydze i smażę przez 5 minut co chwile mieszając.
Na koniec doprawiam solą i pieprzem, mieszam i wykładam na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzewam masło i wrzucam cebulę oraz podgrzybki pokrojone na cienkie plasterki. Smażę przez 4 minuty. Jajka wybijam do miseczki, doprawiam solą i pieprzem i roztrzepuje widelcem, żeby utworzyć jednolitą masę.
Masę wylewam na podgrzybki. Delikatnie zbieram masę do środka, następnie pozostawiam do ścięcia. Omlet zwijam w rulon i serwuję na talerzu. Posypuje rydzami, szczypiorkiem, świeżymi listkami tymianku i oregano oraz skrapiam oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze