SAŁATKA Z GUANCIALE


Rodzaj dania: mięsne, z laktozą

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut


Składniki:

1 średnia główka chrupiącej sałaty

6 plastrów guanciale lub boczku wędzonego na surowo

1 garść świeżego groszku

1 mały ogórek

1/2 awokado

1 łyżka posiekanego szczypiorku

parmezan do posypania na wierzch

Składniki na sos:

1 łyżka majonezu

2 łyżki startego majonezu

1 łyżeczka musztardy ziarnistej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól i pieprz


Przygotowanie:

Rozgrzewam patelnie i wrzucam guanciale albo boczek pokrojony w kostkę. Smażę do momentu, aż zrobi się rumiany. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączam z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki sosu mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę myję, osuszam i łamie na mniejsze kawałki. Dokładnie mieszam z sosem, żeby oblepić liście sałaty. Sałatę wykładam na półmisek. Posypuję świeżym groszkiem, guanciale, awokado i ogórkiem okrojonym na mniejsze kawałki .Wierzch posypuję świeżym szczypiorkiem i startym parmezanem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM