MAKARON RYŻOWY Z BOCZKIEM W SOSIE HOISIN
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
100 g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju roślinnego
6 plastrów surowego boczku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1/2 czerwonej papryki
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
3 łyżki sosu hoisin
1 łyżka miodu
sok z cytryny
1 marchewka
1 łyżka białego sezamu
Dodatkowo:
liście bazylii tajskiej
liście kolendry
szczypiorek
liście pachnotki
Przygotowanie:
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
W woku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojony w podłużne paski boczek, obsmażam przez 7 minut z każdej strony. Dorzucam posiekany czosnek, imbir i cebulę. Smażę przez 3 minuty. Dokładam paprykę pokrojoną w paski, zalewam sosem hoisin, ostrą pastą z papryki,miodem i cytryną. Dorzucam ugotowany makaron, sezam i marchewkę startą na grubych oczkach. Na koniec posypuję kolendrą, szczypiorem, liśćmi pachnotki i bazylii.
Smacznego!!!
0 komentarze