SERNIK NA ZIMNO
Tortownica: 21 cm
Czas przygotowania: 20 minut + 8 godzin w lodówce
Składniki:
200 g okrągłych biszkoptów
1 kg sera twarogowego
¾ szklanki cukru pudru
100 ml mleka
150 ml śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru wanilinowego
500 g truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
6 brzoskwiń z puszki
6 świeżych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Smażymy 3 minuty na patelni, miksujemy i mieszamy razem z galaretkami. Odstawiamy do delikatnego wystudzenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Twaróg mieszamy w misce razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietanką. Mleko zagotowujemy i odstawiamy na bok. Do mleka wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy. Do mleka z żelatyną wkładamy 2 łyżki masy serowej i energicznie ubijamy. Przekładamy zawartość do twarogu i dokładnie mieszamy. Do twarogu dokładamy brzoskwinie pokrojone w kostkę i mieszamy. Masę przelewamy na biszkopt.
Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
0 komentarze