KOTLETY MIELONE Z INDYKA
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
400g mielonego mięsa z indyka
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry
1 jajko
2 cm startego świeżego imbiru
2 szczypty chilli
sól i pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
Młode ziemniaki ugotowanie
Miks sałat z oliwą
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej, cebulę kroję w koskę i smażę na złoty kolor. Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce na drobnych oczkach obrany imbir. Kolendrę siekam i wrzucam do miski. Wybijam całe jajko, doprawiam solą, pieprzem i chilli. Dokładam olej z cebulą. Wszystko mieszam widelcem - powstanie gęsta ale dość luźna masa. Na patelni rozgrzewam olej, łyżką wykładam masę formując kotlety. Smażę po 3 minuty z każdej strony.
Serwuję razem z młodymi ziemniakami i miksem sałat.
Smacznego!!!
0 komentarze