KURCZAK DUSZONY NA PATELNI
Rodzaj dania: mięsne, z laktozą
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6
Składniki na duszonego kurczaka:
2 udka, 2 skrzydełka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka czerwonej, słodkiej papryki
2 gałązki rozmarynu
5 gałązek tymianku
3 ząbki czosnku w łupinie
1 i 1/2 szklanki mleka
1 plaska łyżka mąki pszennej
1 łyżka jogurtu greckiego
Składniki na puree ziemniaczane:
12 średnich ziemniaków
1 płaska łyżka soli
woda do przykrycia ziemniaków
1/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanego koperku
Składniki na surówkę z kiszonej kapusty:
3 garście kiszonej odciśniętej kapusty
3 łyżki pokrojonego w paski pora
1/2 marchewki startej na tarce
1/2 jabłka startego na tarce
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Udka dzielę na pół i razem ze skrzydełkami nacieram solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładam na patelnię skórą do dołu, duszę pod przykryciem. Zaczynam dusić kurczaka od zimnej patelnie na wolnym ogniu. Obsmażam z obu stron i dorzucam roztłuczony czosnek w łupinie, rozmaryn i tymianek, pozostawiam na wolnym ogniu przez pół godziny.
Jak kurczak będzie już miękki przekładam na talerz razem z ziołami i na wysmażonej patelni przyrządzam sos.
W miseczce mieszam mleko razem z mąką aby pozbyć się grudek. Płyn przelewam na patelnię i energicznie mieszam trzepaczką na patelni. Mieszam do momentu, aż sos się zagotuje i będzie miał aksamitną strukturę. Wyłączam palnik i na koniec dodaję jogurt i mieszam.
Ziemniaki obieram, zalewam wolą, dodaję sól i gotuję 30 minut. Odcedzam i duszę razem z masłem i mlekiem. Posypuję koperkiem.
Wszystkie składniki na surówkę dokładnie mieszam i na koniec przyprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze