BOCZNIAKI Z SOSEM ŻURAWINOWO-CHRZANOWYM
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
100 g świeżej żurawiny
½ szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka majonezu
Składniki:
250 g boczniaków
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka mąki pszennej
bułka tarta do obtaczania boczniaków
olej roślinny do smażenia boczniaków
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy żurawinę, wodę, cukier. Gotujemy 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Żurawinę łączymy z chrzanem i majonezem.
Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, keczup, musztardę, sos sojowy i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki obtaczamy w marynacie, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem żurawinowo-chrzanowym.
Smacznego!!!
0 komentarze