ŚWIĄTECZNE TRIFLE
Liczba porcji: misa o średnicy 22-23 cm.
Składniki na śliwki:
200 g wydrylowanych śliwek
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki cukru
½ szklanki wody
Składniki na krem:
700 g mascarpone
200 g kajmaku
500 g śmietanki 36%
Składniki na orzechy z rodzynkami:
1 garść orzechów laskowych
1 garść rodzynek
½ szklanki wody
3 łyżki cukru
Składniki na poncz:
50 ml espresso
50 ml likieru baileys
Dodatkowo:
300 g biszkoptów
200 g świeżych malin
Przygotowanie:
Orzechy z rodzynkami: wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy do momentu wyparowania wody.
Poncz: wszystkie składniki mieszamy w misce.
Każdy biszkopt moczymy z jednej strony i układamy w misie suchą stroną do dołu. Biszkopty przykrywamy kremem. Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów. Następna warstwa to ostudzone śliwki, które przykrywamy kremem i nasączonymi biszkoptami. Na biszkopty wykładamy krem, świeże maliny, ponownie krem i ostatni raz biszkopty, które finalnie przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy rodzynkami z orzechami. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Serwujemy na zimno.
0 komentarze