PIZZA WIEJSKA
Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą, mięsne
Czas przygotowania: 1 godz 30 minut
Ilość porcji: 2 pizze
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody
Dodatki:
12 plastrów boczku
12 plastrów ulubionej kiełbasy
8 plastry białej cebuli
1 łyżeczka oregano
2 garści tartej mozzarelli
Dodatkowo na wierzch:
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i wysypuję starty ser mozzarella.
Układam plastry boczku, cebuli i kiełbasy. Posypuję oregano.
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut. Kroję na osiem części i skrapiam oliwą lub domowym pesto. To samo wykonuję z drugą pizzą.
Smacznego!!!
0 komentarze