BURGER Z BOCZNIAKAMI
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Rodzaj dania: wegetariańskie
Składaniki:
Marynata do boczniaków:
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka srirachy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sos:
1 cebula szalotka
3 łyżki liści kolendry
2 łyżki majonezu
sok z połówki limonki
2 ogórki konserwowe
Dodatkowo:
2 bułki do burgerów
8 boczniaków
4 plastry czerwonej cebuli
1 garść roszponki
8 plastrów świeżego ogórka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieszczam w mikserze i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Boczniaki bardzo dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam na chwilę na bok a w tym czasie przygotowuję sos i resztę składników.
Wszystkie składniki sosu również umieszczam w mikserze i miksuje do powstania sosu. Doprawiam solą i pieprzem.
Rozgrzewam dwie patelnie. Na jednej grilluję przecięte na pół bułki. Na drugiej rozgrzewam olej. Boczniaki obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na złoty kolor z każdej strony. Wykładam na talerz wyłożony papierem.
Bułki smaruję sosem od strony grillowanej, wykładam boczniaki, połowę roszponki, plastry ogórka, plastry cebuli i górną cześć bułki posmarowanej sosem. To samo robię z drugim burgerem.
0 komentarze