KOTLETY ZIEMNIACZANE
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6 kotletów
Rodzaj dania: wegetariańskie
Składniki:
6 ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 jajko
bułka tarta do obtaczania kotletów
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam masło, cebulę kroję w drobną kostkę a następnie szklę na patelni przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dokładam usmażoną cebulę i jajko. Doprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety z obu stron na złoty kolor. Podaje z ulubionymi sosami albo jako dodatek do mięs.
Smacznego!!!
0 komentarze