MAKARON Z KREWETKAMI I SZPINAKIEM
Rodzaj potrawy: z glutenem, z laktozą, owoce morza
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
200g makaronu spaghetti
3 łyżki masła (w tym 1 łyżka zimnego masła)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szalotka
8 świeżych dużych krewetek (obranych i oczyszczonych,
jeśli są mrożone to wcześniej odmrżonych)
250 g szpinaku
100 ml białego wina
100 ml bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła z dwoma łyżkami oliwy. Wrzucam pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, smażę 3 minuty. Dodaję krewetki i obsmażam po minucie z każdej strony. Dolewam wino, gotuję do momentu odparowania wina. Dodaję szpinak i ugotowany makaron z odrobiną wody z makaronu. Dolewam bulion i gotuję jeszcze 2 minuty. Na koniec dorzucam zimne masło i energicznie mieszam, powstanie aksamitny sos. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron podaje posypany świeżą natką pietruszki.
Smacznego!!!
0 komentarze