HUMMUS Z BAKŁAŻANEM
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Hummus:
1 słoik ciecierzycy (540g)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka tahini
1/4 szklanki lodowatej wody
sól
pieprz
szczypta cukru
Dodatki:
2 bakłażany
10 pomidorków koktajlowych
oliwa
sól
pieprz
3 łyżki ziaren granatu
2 łyżki jogurtu typu greckiego
zatar
ulubione zioła
Wykonanie:
Ciecierzyce odsączam z nadmiaru wody i przesypuję do blendera kielichowego razem z resztą składników na hummus. Miksuję na gładką i aksamitną masę. Doprawiam solą i pierzem.
Bakłażany kroję na półcentymetrowe plastry układam razem z pomidorkami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Doprawiam solą, pieprzem i skrapiam oliwą.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra, dół) na 15 minut.
Hummus wykładam na talerze, na wierzch układam plastry bakłażana i pomidorki koktajlowe. Dodaję kleks jogurtu naturalnego, posypuję granatem, ulubionymi ziołami i zatarem.
Podaję z ulubionym pieczywem lub z goframi .
Smacznego!!!
0 komentarze