CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM
Blaszka rozmiar: 30x20cm
Składniki:
Biszkopt kawowy:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pralina ze słonecznikiem:
100 g masła
1 cukier wanilinowy
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
300 g słonecznika
Krem:
1 puszka masy kajmakowej (300g)
200g masła
Poncz:
½ szklanki kawy
2 łyżki ulubionego likieru
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując. Mąki, kakao i proszek przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra dół, do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
Wszystkie składniki praliny zagotowujemy w garnku i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 10 minut w 200°C co chwile miesząjąc. Słonecznik studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy ¾ prażonego słonecznika.
Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem, przekładamy masą i posypujemy słonecznikiem.
Smacznego!!!
0 komentarze