PIEROGI Z DYNIĄ
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania farszu: 1 godzina, sosu: 20 minut
Liczba porcji: 50-60 sztuk
Składniki:
Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
około 150 ml gorącej wody
Farsz:
200 g dyni piżmowej bez skórki
oliwa do skropienia dyni
2 cebule
4 łyżki oleju
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki mielonego twarogu
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka posiekanych listków tymianku
1 ząbek czosnku
kilka kropel tabasco
sól, pieprz
Sos:
2 cebule szalotki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30-36%
2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
około 150 ml gorącej wody
Farsz:
200 g dyni piżmowej bez skórki
oliwa do skropienia dyni
2 cebule
4 łyżki oleju
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki mielonego twarogu
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka posiekanych listków tymianku
1 ząbek czosnku
kilka kropel tabasco
sól, pieprz
Sos:
2 cebule szalotki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30-36%
2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
Przygotowanie farszu:
Skropioną oliwą dynię pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Dynię studzimy i rozgniatamy widelcem. Mieszamy z cebulą, parmezanem, natką pietruszki i twarogiem. Doprawiamy skórką z cytryny, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, kilkoma kroplami tabasco, listkami tymianku, solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzewamy masło razem z oliwą. Wrzucamy posiekaną szalotkę z czosnkiem. Smażymy 2 minuty i wlewamy śmietankę. Gotujemy 5 minut i dodajemy szczypiorek. Sosem polewamy ugotowane pierogi.
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Nadziewamy i sklejamy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy z dodatkami.
Smacznego!!!
0 komentarze