GULASZ Z JELENIA
Rodzaj potrawy: mięsne
Do wyboru: bez nabiału
Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 6
Składniki :
2 cebule
3 ząbki czosnku
¼ oleju roślinnego
400 g karkówki z jelenia
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki czerwonego wina
2 szklanka bulionu mięsnego
3 marchewki
1 pietruszka
⅓ selera
⅓ pora
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej pietruszki
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w 3 centymetrową kostkę i oprószamy mąką. W kociołku rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki karkówki. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony w plastry czosnek . Obsmażamy minutę, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy mięso winem i bulionem. Dusimy na wolnym ogniu 2 godziny. Warzywa kroimy w słupki i dokładamy do mięsa. Wlewamy sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 40 minut. Gulasz serwujemy z plackami ziemniaczanymi, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pietruszką.
Smacznego!!!
0 komentarze