ZUPA ŚLEDZIOWA
Rodzaj dania: rybne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania : 30 minut + 12 godzin w zalewie
zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanki octu spirytusowego 10 %
0.5 szklanki cukru
ziele angielskie
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
3 cebule
0,5 kg śledzi (matiasów)
400 g śmietany
świeżo mielony pieprz
8 ziemniaków
1 plaska łyżeczka soli
1 łyżka posiekanego kopru
Wykonanie:
Cebulę obieram i kroję w cienkie półkrążki. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą umieszczam w dużym garnku. Zagotowuję i studzę, a następnie wkładam na pół godziny do lodówki.
Zalewam śledzie, wkładam je do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominam o nich na 12h.
Śledzie wyciągam z zalewy i kroję w paski.
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Śledzie kroję w paski, zalewam śmietaną i połową szklanki zalewy. Mieszam dokładnie i przyprawiam pieprzem.
Zupę śledziową serwuję z gorącymi ziemniakami i posypuję koperkiem.
Smacznego!!!
0 komentarze