ZUPA ŚLEDZIOWA


Rodzaj dania: rybne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania : 30 minut + 12 godzin w zalewie

zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanki octu spirytusowego 10 %
0.5 szklanki cukru
ziele angielskie
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
3 cebule
0,5 kg śledzi (matiasów)

400 g śmietany
świeżo mielony pieprz
8 ziemniaków
1 plaska łyżeczka soli
1 łyżka posiekanego kopru

Wykonanie:

Cebulę obieram i kroję w cienkie półkrążki.  Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą umieszczam w dużym garnku. Zagotowuję i studzę, a następnie wkładam na pół godziny do lodówki. 
Zalewam śledzie, wkładam je do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominam o nich na 12h. 

Śledzie wyciągam z zalewy i kroję w paski. 
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Śledzie kroję w paski, zalewam śmietaną i połową szklanki zalewy. Mieszam dokładnie i przyprawiam pieprzem. 
Zupę śledziową serwuję z gorącymi ziemniakami i posypuję koperkiem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM