KAPUSTA Z FASOLĄ

Rodzaj dania: wegańskie
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina + noc do namoczenia fasoli i grzybów

Składniki:

3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
4 szklanki kapusty kiszonej
1 szklanka białej fasoli
1 garść suszonych grzybów
6 ziemniaków
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki miodu

Dodatkowo:

4 łyżki oleju
2 cebule

Przygotowanie:

Wieczór wcześniej zalewam wodą fasolę w jednym pojemniku i grzyby w drugim - tak żeby wody było jeszcze raz tyle co fasoli i to samo robię z grzybami. Na drugi dzień w głębokim rondlu rozgrzewam olej. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę razem z grzybami. Podsmażam przez 2 minut,  dodaję kapustę, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszam ogień i przez godzinę co jakiś czas mieszam kapustę. Odsączam fasolę, zalewam wodą i gotuję do miękkości (około 50 minut). W garnku gotuję obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Ugotowane ziemniaki duszę razem z wodą (wody nie może być więcej niż na wysokość ziemniaków). Do kapusty dodaję ugotowaną i odsączoną fasolę i poduszone ziemniaki. Doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem. 
Dodatkowo na patelni rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę na złoty kolor. 
Kapustę z fasolą podaję polaną cebulą. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM