CHAŁWOWE BEZY


Rodzaj potrawy: bez glutenu
Czas przygotowania: 2 godziny plus czas studzenia
Liczba porcji: 20 sztuk

Składniki na bezy:
4 jajka
200 g cukru
1 szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na krem:
150 g chałwy 
200 g mascarpone
½ szklanki śmietanki 36%

Dodatkowo:
1 garść wyłuskanych pistacji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając, potrwa to około 10 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i zachowując odstępy formujemy 6-centymetrowe koła. Blachę wstawiamy do piekarnika i po 2 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C, pieczemy 80 minut. 
Chałwę, mascarpone i śmietankę miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Pistacje siekamy w drobną kostkę. Na wystudzone bezy wykładamy krem i posypujemy pistacjami. 









Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM