ETON MESS Z MALINAMI
Rodzaj potrawy: bezglutenowe, z laktozą
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Składniki:
160 ml białek (4 jajka)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu winnego, octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mrożonych lub świeżych malin
4 łyżki cukru
2 szklanki świeżych malin
1 szklanka śmietanki 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru wanilinowego
Liście mięty do przystrojenia
160 ml białek (4 jajka)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu winnego, octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mrożonych lub świeżych malin
4 łyżki cukru
2 szklanki świeżych malin
1 szklanka śmietanki 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru wanilinowego
Liście mięty do przystrojenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od
żółtek. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy dodając powoli cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec
ubijania piana musi być gęsta, aksamitna. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę
ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Masę wykładamy na papier formując 12 krążków.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 30 minut następnie zmniejszamy temperaturę do
100°C i pieczemy jeszcze 45 minut.
Bezy wykładamy do wystudzenia.
Na patelni podgrzewamy maliny i zasypujemy 2 szklankami mrożonych malin. Smażymy przez 7
minut i odstawiamy do wystudzenia. W misie miksera ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem
wanilinowym. W szklankach układamy warstwy deseru: pokruszone bezy, bita śmietana, mus
malinowy, świeże maliny. Na koniec wszystkie szklanki dekorujemy miętą.
Smacznego!!!
0 komentarze