MAKARON SOBA Z KACZKĄ
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
1 opakowanie makaronu soba (300g)
2 łyżki oleju kokosowego
2 piersi z kaczki
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
2 cm papryczki chilli
1 szalotka
1 marchewka
1/2 cukinii
10 cm pora
1 łyżka pędów marynowanego bambusa (w słupkach)
6 pieczarek
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki sezamu
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
W woku rozgrzewam olej kokosowy, dodaję czosnek, szalotkę i papryczkę pokrojone w plasterki. Dorzucam imbir i smażę 30 sekund. Marchewkę, por, cukinię i pieczarki kroję w słupki. Dokładam do woka i całość podsmażam 3 minuty. Dolewam sos rybny, sos sojowy i dokładam pędy marynowanego bambusa. Całość gotuję 2 minuty. Mieszam warzywa z sosem i makaronem.
Na patelni prażę sezem przez 3 minuty.
Smażenie kaczki:
Pierś z kaczki oczyszczam z błonek a następnie nacinam skóre tak, żeby nie przeciąć mięsa. Nacieram obficie solą, pierzem. Smażenie piersi zaczynam od położenia skórą do dołu na zimnej patelni. Około 6 minut na jednej stronie i kolejne 6 minut na drugiej. Nastepnie wkładam pierś do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę kolejne 6 minut. Wykładam pierś z kaczki na deskę i zapominam i pozostawiam na 5 minut.
Wykładam makaron z sosem i warzywami na talerzu. Na wierzch układam plastry pokrojonej kaczki. Posypuję prażonym sezamem i pokrojonym szczypiorkim.
Smacznego!!!
0 komentarze