TOSTY Z SALSĄ Z AWOKADO
Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
4 kromki chleba pszennego
2 pieczarki
4 plastry białej cebuli
1/2 kulki mozzarelli
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka posiekanej szalotki
2 łyżki posiekanej kolendry
kilka kropel srirachy
oregano
sól
pieprz
1 łyżka masła
2 jajka
oliwa do skropienia pieczywa
Przygotowanie:
Pieczywo skrapiam oliwą. Mozzarellę kroję w plastry i układam na dwóch kromkach pieczywa, następnie cienkie plasterki pieczarek, plastry cebuli i oprószam solą, pieprzem oraz oregano. Przykrywam drugą kanapką i wkładam do nagrzanego tostera.
Salsa z awokado: awokado kroję wzdłóż, wyciągam pestkę i wydrążam miąższ. Kroję w drobną kostkę, dodaję szalotkę, sok z limonki, kolendrę, doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam masło, wbijam jaja, doprawiam solą i pieprzem. Jajka ściągam z patelni jak zetną się białka.
Tosty układam na talerz, na tosty wykładam po dwie łyżki salsy awokado i przykrywam jajkiem sadzonym. Obsypuję dodatkowo listkami świeżej kolendry.
Smacznego!!!
0 komentarze