BEZA Z POMARAŃCZAMI


Rodzaj dania: bez glutenu, z laktozą
Ilość porcji: 12 
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki:

200 ml białek
1 szczypta soli
250 g cukru
1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 pomarańcze
1 garść migdałów
12 owoców miechunki
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
400 g mascarpone
250 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy


Przygotowanie:

Beza:

Piekarnik nagrzewam do 120 stopni (tryb: góra, dół). Jajka wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki. Białka oddzielam od żółtek, dodaję szczyptę soli i zaczynam miksowanie. Po około 3 minutach wsypuję cukier ( łyżka po łyżce). Po dodaniu cukru miksuję masę jeszcze przez 7 minut. Na koniec dolewam ocet ryżowy i wsypuję mąkę ziemniaczaną. Miksuję jeszcze przez 3 minuty. Piana powinna być błyszcząca, aksamitna i absolutnie nie powinna się rozwarstwiać. 
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na którym rysuję okrąg o średnicy 20 cm. 
Masę formuję szpatułką na wyrysowanym okręgu. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i pozostawiam do wysuszenia na 3 godziny w piekarniku. 

Masa:

Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczam w misie miksera i miksuję do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Dodaję otartą skórkę z pamarańczy. Mieszam całość szpatułką, przykrywam i odstawiam do lodówki. Migdały prażę na patelni, łączę razem z miodem i sokiem z cytryny, redukuję i odstawiam do wystudzenia. Pomarańcze obieram tak, aby nie pozostawić białych skórek a następnie wycinam cząstki spoza cienkich błonek. 

Na wystudzoną bezę wykładam masę śmietanową, następnie cząstki pomarańczy, migdały i przystrajam miechunką. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM