BURACZKI MARYNOWANE
Rodzaj dania: bezglutenowe, wegańskie
Ilość porcji: 1 litrowy słoik
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki:
3 średniej wielkości buraki
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Opcjonalnie:
2 łyżki prażonego sezamu (zamiast koperku)
Dodatkowo:
3 płaty sreberka do zawijania buraków
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni (opcja termoobieg). Buraki myję, osuszam i zawijam w sreberka (pojedynczo), błyszczącą stroną do środka. Piekę buraki przez 40 minut. W tym czasie przygotowuję zalewę. Wszystkie składniki oprócz koperku umieszczam w rondelku. Podgrzewam, żeby połączyły się wszystkie składniki. Na koniec dodaję koperek, zamiast koperku można dodać prażonego sezamu. Upieczone buraki studzę, obieram i kroję na cienkie plasterki ( ja użyłam do tego mandoliny). Buraki oprószam solą i pieprzem, zalewam zalewą i układam szczelnie w słoiku.
Buraki mogą być przechowywane w lodówce od 7 do 10 dni.
Smacznego!!!
0 komentarze