CREPES SUZETTE
Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
4 jajka
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki cukru
300 g mąki
600 ml mleka
50 g masła
sok wyciśniety z jednej dużej pomarańczy
otarta skórka z jednek pomarańczy
Sos:
200g cukru
200g masła
sok z 4 pomarańczy
skórka z dwóch pomarańczy
100 ml likieru pomarańczowego
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki: jajka ubijam trzepaczką razem z solą i cukrem. Dolewam mleko, sok pomarańczowy i ostudzone masło. Na koniec dosypuję mąkę i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko mieszam trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy. Smażę cienkie naleśniki na suchej patelni, za każdym razem dokładnie mieszając ciasto przy nabieraniu.
Sos:
Na patelni rozpuszczam cukier. Gdy zacznie się karmelizować (delikatnie brązowić),
dodaję masło i mieszam energicznie do rozpuszczenia. Wlewam sok pomarańczowy i wrzucam skórkę z pomarańczy. W powstałym sosie maczam cztery naleśniki i składam je na ćwiarki. Wszystkie cztery sztuki układam na patelni obok siebie, dolewam likier pomarańczowy i dusze około minuty. Powtarzam czynność z kolejnymi naleśnikami.
Naleśniki podaję na talerzach obsypane dodatkowo skórka z pomarańczy.
Smacznego!!!
0 komentarze