SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 16
Składniki:
Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki 20 minut przez przygotowaniem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 16
Składniki:
Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki 20 minut przez przygotowaniem.
1 kg twarogu sernikowego (w wiadereczku)
2 serki mascarpone (każdy po 200g)
2 serki ricotta (każdy po 200g)
2 białe czekolady ( każda po 100g)
4 jajka
4 łyżki cukru
8 ciastek oreo
4 ciastka owsiane
2 łyżki miękkiego masła
skórka z jednej limonki
sok z jednej limonki
Forma ogrągła: 28cm
Wykonanie:
Ciastka owsiane, ciastka oreo i masło umieszczam w blenderze kielichowym i miksuję do uzyskania "mokrego piasku". Wykładam na dno formy wyłożonej papierem i przyklepuję wilgotną dłonią. Twaróg, mascarpone, ricotte, jajka, cukier, skórkę z limonki, sok z limonki i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wylewam delikatnie do formy. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra, dół) na 40 minut. Sernik powoli wychładzam a następnie chłodzę w lodówce przez noc.
Smacznego!!!
0 komentarze