KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM
Rodzaj dania: z glutenem, bezmięsne, z laktozą
Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
Składniki na farsz:
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 g startej mozzarelli
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju roślinnego
Składniki na panierkę:
3 jajka
4 łyżki panierki panko (lub bułki tartej)
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki naleśników miksuje do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę wylewam chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię o cienkim dnie. Jak jedna strona się przyrumieni to obracam na drugą stronę.
Na patelni o grybym dnie rozgrzewam masło razem z oliwą. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę około 4 minuty. Dodaje umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę na mocno rozgrzanej patelni przez 10 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Smażę jeszcze 2 minuty i wyłączam palnik. Dodaję natkę, dokładnie mieszam i zostawiam do wystudzenia. Na koniec dokładam ser i dokładnie mieszam.
Farsz dzielę na 10 części. Wykładam łyżką na naleśniki. Najpierw zawijam przeciwległe boki a następnie składam na kwadraty. Tak zawijam wszystkie naleśniki.
Tak zwinięte krokiety namaczam w w roztrzepanym jajku a następnie obtaczam w panko (lub w bułce tartej).
Smażę na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej ze stron.
Podaję z czerwonym barszczem.
Smacznego!!!
0 komentarze